Afhechting en verantwoording Challenge project van Oranje naar Groen

Op verzoek van de Projectleider/versneller lokale energieprojecten het Subsidieloket van de gemeente Den Haag heeft het projectteam van Oranje naar Groen het Challenge logboek en de begroting/ kasboek m.b.t. dit Energietransitie traject voor Oranjeflat 3 bij de genoemde instanties ingeleverd.

De bestuurlijke afhandeling en het terugbetalen van het overgebleven Challenge geld is neergelegd bij Metea en de nieuwe VVE bestuur van Oranjeflat 3.

Toelichting op de verantwoording door het projectteam:
Het Logboek alsook de Begroting is gedurende het project 2 maal ter beschikking gesteld en besproken met de Challenge begeleiders vanuit de gemeente Den Haag.

Bij iedere betaling opdracht uit de Challenge-pot is het kasboek met de te betalen nota’s naar Metea – als beheerder van de subsidiepot en de toenmalige VVE bestuurder meegestuurd.

De bewoners hebben voor en tijdens de Challenge bij iedere ALV inzicht gekregen in de begroting en de uitgaven. Ook is tussentijds informatie gedeeld via Nieuwsbrieven. En is alle informatie terug te lezen op de website www.vanoranjenaargroen.nl

Woord van dank:
Mede namens Verduurzaming Teamgenoten Kees van Liempt en Denise de Caluwé danken wij de gemeente Den Haag voor de kans en het gestelde vertrouwen. Tevens bedanken wij Astrid Kennis van de gemeente Den Haag voor haar meedenken en Alwin Veldboom en Daniel Stegenga voor hun positieve bijdrage en input. En mevrouw Wilma Kiers, accountmanager van beheerder Metea voor haar inzet tijdens het project. Tevens danken wij de inzet van bewoners die graag het verduurzamen van de flat zouden hebben opgepakt. Ook tegen de gestegen kosten.

Korte samenvatting en uitkomst van het project:
Tijdens de ALV in februari 2022 waren de bewoners van de flat het unaniem eens over de nemen stap van voor- ontwerp vanuit het Maatwerk Energie Advies rapport naar uitwerking van de volgende fase – het technisch ontwerp tbv het ZEP (Zeer Energie Zuinig) pakket. Ook m.b.t. de kostenindicatie. Deze technisch ontwerpfase uitwerking voor te leggen in een bijzondere ALV in september 2022.

De onverwachte wending in maart 2022 – de oorlog in Oekraïne, enorme stijging van de kosten voor energie en grondstoffen, arbeid, inflatie, verhoging rente lening warmtefonds heeft de bewoners van de flat tijdens deze bijzondere ALV op 26 september 2022 met één stem meer doen besluiten niet verder te gaan met verduurzamen. Vanwege op dat moment benodigde éénmalige bijdrage en noodzakelijke verhoging VvE bijdrage hiervoor. Dat is begrijpelijk maar heel jammer van de kans die Oranjeflat 3 is geboden en zo goed als voor lag. Vervolggesprekken over mogelijke rentepercentage verlaging voor de Verduurzaminglening met de gemeente Den Haag brachten verdere doorgang ook niet binnen handbereik. De tegenstemmers hebben helaas geen overleg gezocht met het Challenge projectteam. Alleen aangegeven met een alternatief en goedkoper plan te zullen komen rond februari 2023.

Status februari 2023:
In februari 2023 ligt er geen alternatief en goedkoper verduurzamingplan. Wel heeft de ALV besloten over te willen gaan naar (opnieuw) bouwfysisch onderzoek voor de muur aan kopse kant zijde parkeerplaats. De uitkomst van dit onderzoek is in juli 2023 nog niet gedeeld.  Ondertussen is Oranjeflat 2 met het Optoppen van de flat voorstel gekomen om hiermee ook een deel van het verduurzamen van hun flat te kunnen gaan betalen. Oranjeflat 3 wil zich aansluiten bij de bespreking hiervan.

Vervolg en advies:
Persoonlijk zou ik met de recentelijke opmerkingen van woonminister Hugo de Vries over de landelijke visie over Optoppen in het hoofd nu met verve willen adviseren om Optoppen onderzoek een kans te geven. Daarnaast is de druk op de bouwwereld er inmiddels voor een groot deel af. Een nieuwe scherpe offerte opvragen voor het ZEP-pakket – alle technische informatie en uitvoeringzaken zijn immers voorhanden – is een realistische stap. En deze nog een keer goed naast de MJOP kosten bij niet verduurzamen leggen.

Voor mij sluit hier echter het verduurzaming project van Oranje naar Groen. Ik heb er veel tijd en aandacht aanbesteed. Het doel is niet direct bereikt. Onverhoopt wel de bewustwording dat verduurzamen een must is. Voor de wereld waarin we leven, wat we nalaten aan onze kinderen, de waarde van onze flat en appartementen, wooncomfort, energiekosten en vooruitlopend op het sluiten van de gaskraan door de gemeente Den Haag.

Ik wens Oranjeflat 3, haar bewoners, beheerder Metea veel succes en wijsheid.

2 juli 2023
Aly van der Vegte
Zeekant 101D
2586 JG Den Haag

Plaats een reactie